Salonboten Amsterdam. Rondvaart in Amsterdam.

Op deze afbeelding ziet u een doorzicht vanaf de Amstel over de Kloveniersburgwal tot aan de Sint Anthony's poort, nu beter bekend als De Waag. Waar tegenwoordig Hotel de Doelen(sinds 1883) staat, stond toen de Kloverniersdoelen en de toren Swygh Utrecht. Een afbeelding van deze toren is nog te zien in de muur van het hotel aan de kant waar de toren heeft gestaan. Als u tijdens een rondvaart in de grachten hier een salonboot een tijdje ziet stilliggen is de kans groot dat ter plekke verteld wordt over deze hstorische plek. Al was het maar om te vertellen dat de oudste rondvaartboot van de stad, de Salonboot Hilda Amsterdam, zijn vaste ligplek heeft voor het hotel. Trefwoorden hier zijn: Kloverniers, Nachtwacht, Amstel, Sint Anthony's poort of De Waag, oudste rondvaartboot de Hilda, Doelen, Jacob Cats, Halve Maansbrug,..

Kloverniers, Nachtwacht, Amstel, Sint Anthony's poort of De Waag, oudste rondvaartboot de Hilda, Doelen, Jacob Cats, Halve Maansbrug,..

De Blauwbrug is een bekende brug in Amsterdam. De huidige brug over de Amstel werd in 1883 opengesteld en is een ontwerp van B. de Greef en W. Springer. De naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die er vanaf 1600 beide oevers had verbonden.

De naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die er vanaf 1600 beide oevers had verbonden, zo dat weet je dan ook weer als je zelf iets moet vertellen over deze brug.
Voor diegenen die zich hadden afgevraagd welke brug in Parijs model heeft gestaan voor onze Blauwbrug(de naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die er vanaf 1600 beide oevers had verbonden) over de Amstel kan hieronder het antwoord zien. Ik kwam erachter door naar Parijs te gaan en ze allemaal te bekijken.
De blauwbrug over de Amstel is een replica van de Pont de Alexandre III over de Seine in Parijs.

Alexander III brug over de Seine in Parijs, vaak een onderwerp bij een rondvaart in Amsterdam als je bij de Blauwbrug ligt.Alexander III brug over de Seine in Parijs, vaak een onderwerp bij een rondvaart in Amsterdam als je bij de Blauwbrug ligt.

En waar komen die mooie palen vandaan met die lantaarns?

Place de la Concorde heeft deze, maar dan zonder de kroon van Maximiliaan:
Lantaarnpalen van Place de la Concorde

terug naar boven

Han Hendriks email: Aan & Uitleg    Copyright © 2007 Han Hendriks.